بیانیه پایانی کنفرانس بین‌المللی گردوغبار در جنوب غرب آسیا
1398-02-15
بیانیه پایانی کنفرانس بین‌المللی گردوغبار در جنوب غرب آسیا

با عنایت به مأموریت‌های سند چشم‌انداز توسعه به‌عنوان برنامه فرادستی و تأکید فراوان دولت تدبیر و امید بر مبارزه با پدیده گردوغبار در سایه حفظ و احیاء عرصه‌های طبیعی، اکنون‌که فرصت مغتنم برگزاری این کنفرانس به‌عنوان گامی کلیدی در روند اجرایی شناسایی، کنترل و مقابله با رخداد طوفان‌های گردوغبار در جنوب غرب آسیا، در روزهای 3 تا 5 اردیبهشت‌ 1398 در دانشگاه زابل با حضور متخصصین شناخته‌شده از نهادهای مختلف ملی و بین­ المللی فراهم‌شده است، ضمن تقدیر از اقدامات انجام‌شده، موارد ذیل را به دولت محترم و مسئولین مرتبط مورد تأکید قرار می‌دهند:

1-    با توجه به ماهیت فرامرزی پدیده گردوغبار و بحران­های حاصل از آن، لزوم انجام تعاملات بین دولت‌ها و نهادهای بین­المللی همچونFAO ، UNDP، GEF و UNESCO با محوریت کارگروهی تخصصی از وزارت امور خارجه با مشارکت دانشگاه‌های منطقه و دستگاه­های مربوطه در جهت دستیابی به راهکارهای کارآمد ضروری می­باشد.

2-    در راستای ارتقای توان علمی و اجرایی دانشگاه­ها و مؤسسات علمی و پژوهشی کشورهای درگیر با بحران گردوغبار، تقویت دیپلماسی علمی از طریق افزایش تعاملات در قالب نشست‌های تخصصی مشترک و تبادل استاد و دانشجو، برگزاری کنفرانس­های مشترک منطقه­ای و بین­ المللی، اجرای مشترک طرح­های تحقیقاتی و اجرایی فی‌مابین پیشنهاد می­گردد.

3-    در تهیه سند ملی آمایش سرزمینی کشور در استان­های درگیر با گردو­غبار، ضرورت دارد برنامه جامع مقابله با گردو غبار در سطح ملی برنامه ­ریزی و تدوین گیرد.

4-    با توجه به‌ضرورت توسعه سیستم­های پشتیبان تصمیم­گیر (DSS) و هشدار سریع گردوغبار در مناطق بحرانی، لازم است تا توسعه زیرساخت­های متناسب هوشمند جهت پایش زمانی-­مکانی و تهیه پایگاه اطلاعات داده مدنظر قرار گیرد.

5-    افزایش تعاملات ستاد ملی مقابله با پدیده گردوغبار کشور با دانشگاه­ها و مؤسسات پژوهشی در مناطق درگیر با معضل گردوغبار جهت جلوگیری از موازی کاری­های علمی و یکپارچه نمودن نتایج حاصل پژوهش­های پیشین و تحقیقات آتی ضرورت دارد.

6-    پیشنهاد می­گردد جهت کاهش آسیب­های وارده در مناطق بحرانی، ارتقا و توسعه بهداشت و درمان، سلامت محیط و آموزش همگانی از سطوح پایه توسط متولیان امر تحت نظر استان، مورد توجه قرار گیرد.

7-    به‌منظور احیای عملکردهای اکولوژیک تالاب­های بین­ المللی هامون و جلوگیری از رخداد گردوغبار، توجه به مشارکت مردمی و نقش سازمان­های مردم نهاد توسط سازمان­های ناظر و اجرایی در اولویت قرار گیرد.

8-    تحقیقات ارائه شده در این کنفرانس بر ارتباط تنگاتنگ احیای تالاب­های بین­ المللی هامون و جلوگیری از رخداد طوفان­های گردوغبار دلالت دارد، لذا برنامه­ریزی مدیریت انعطاف ­پذیر احیای تالاب­ها بایستی بر اساس پتانسیل آبی موجود هر سال مورد توجه قرار گیرد.

9-    با عنایت به سیلاب­های اخیر در منطقه سیستان و افزایش رسوبات ناپیوسته در مناطق برداشت گردوغبار، استفاده بهینه از منابع آبی موجود جهت توسعه پوشش گیاهی و افزایش رطوبت خاک مورد توجه قرار گیرد.

10- با عنایت به نتایج تحقیقات ارائه شده در کنفرانس حاضر و بررسی رفتار آب‌وخاک در حوضه هیرمند، پیشنهاد می­گردد رایزنی با کشور افغانستان و تأمین نیاز آبی پوشش گیاهی هامون برینگک (منشأ غالب گردوغبار) از طریق رودخانه فراه در اولویت اجرایی قرار گیرد.

11- برای بهره‌مندی از ظرفیت‌های علمی در دانشگاه‌های موجود در مناطق درگیر با پدیده گردوغبار، کارگروهی متشکل از روسای دانشگاهی و متخصصین از کشورهای منطقه از جمله: ایران، افغانستان، پاکستان و عمان تشکیل گردد و نتایج آن جهت هم‌افزایی دولت‌های مربوطه برای مقابله با رخداد گردوغبار در منطقه غرب آسیا انعکاس یابد.

12- برای عملیاتی نمودن نتایج کارگروه بند 11، تشکیل کارگروهی ملی متشکل از دانشگاه‌های منطقه، سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و امور خارجه پیشنهاد می‌گردد.

13- به‌منظور متمرکز ساختن و هم­افزایی دانش رفتار با پدیده گردوغبار بین مراکز علمی و پژوهشی پیشنهاد می­گردد "کنفرانس بین‌المللی گردوغبار در جنوب غرب آسیا" به‌صورت مستمر و با ایجاد دبیرخانه دائمی در دانشگاه زابل برگزار گردد.

چهارم اردیبهشت 1398

مرکز همایش‌های بین­ المللی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی (ره)، دانشگاه زابل

دانلود فایل بیانیه پایانی کنفرانس بین‌المللی گردوغبار در جنوب غرب آسیا (فارسی)

دانلود فایل بیانیه پایانی کنفرانس بین‌المللی گردوغبار در جنوب غرب آسیا (انگلیسی)