سخن دبیر کنفرانس
1397-09-14
سخن دبیر کنفرانس

طوفان‌های گردوغبار از پدیده‌های مخرب اقلیمی در مناطق خشک و نیمه‌خشک دنیا می‌باشند که به دلیل تغییرات اقلیمی، خشکسالی های گسترده و مداوم، عدم مدیریت پایدار منابع آب‌وخاک و تغییرات گسترده اراضی طبیعی توسط بشر در سال‌های اخیر شدت یافته است. به دلیل خشکسالی‌های اخیر اقلیمی و هیدرولوژیکی در جنوب غرب آسیا، منطقه وسیعی تحت تأثیر طوفان‌های گردوغبار قرار گرفته است. تشدید پدیده گردوغبار در این منطقه، علاوه بر تأثیر بر روی اقلیم و آب‌وهوا، مسائل اقتصادی و اجتماعی، خطراتی را بر محیط‌زیست و سلامت انسان در پی دارد.

با توجه به اینکه تأثیرات طوفان‌های گردوغبار، محدود به یک کشور و مرزهای سیاسی نیست، بنابراین برگزاری نشست‌های علمی بین‌المللی، با مشارکت کشورهای درگیر با این مسئله، می‌تواند زمینه‌ساز اقدامات مشترک ملی و بین‌المللی برای کاهش این معضل باشد. با درنظرگرفتن نقش دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی دنیا در حل مشکلات جوامع،  برای جلب مشارکت کشورهای مختلف که به‌نوعی با این پدیده مواجه شده‌اند و یا تحقیقات علمی و کاربردی در این زمینه‌دارند و برای دستیابی به نتایج علمی و کاربردی و قابل اجرا برای کشورهای مشترک‌المنافع در این موضوع، کنفرانس بین‌المللی گردوغبار در جنوب غرب آسیا در منطقه سیستان، دانشگاه ملی زابل، برگزار خواهد گردید. منطقه سیستان بدلیل قرارگرفتن بر روی کمربند جهانی بیابان، از اقلیم خشک، برخوردار می‌باشد. خشکسالی اخیر و کاهش بارندگی در حوضه آبریز رودخانه هیرمند، خشکیدگی دریاچه هامون (که در شمال منطقه قرار دارد)، وزش بادهای موسمی شدید (باد 120 روزه سیستان) و کاهش پوشش گیاهی از مهم‌ترین علل شکل‌گیری طوفان‌های گردوغبار در این منطقه می‌باشد. در سال‌های اخیر طوفان‌های گردوغبار شدت یافته و دامنه مناطق متأثر از آن،کیلومترها به داخل کشورهای افغانستان و پاکستان و برخی از کشورهای حاشیه دریای عمان و خلیج‌فارس گسترده شده است. به‌طوری‌که این کشورها همه‌ساله طوفان‌های گردوغبار شدیدی را بخصوص در فصل تابستان تجربه نموده و خسارات زیست‌محیطی و اقتصادی-اجتماعی زیادی را متحمل می‌گردند.

تبادل اطلاعات، ایده‌ها و تجربه‌های محققین داخلی و خارجی، همفکری صاحب‌نظران ملی و بین‌المللی برای رسیدن به راهکارهایی برای حل این بحران و ارائه آن به سازمان‌های ذی‌ربط، از مهم‌ترین اهداف کنفرانس بین‌المللی گردوغبار در جنوب غرب آسیا که در دانشگاه زابل برگزار می‌شود، است.

با کمال احترام

دبیر کنفرانس